СЛЪНЦЕ

Цена: 25,00 лв.
Без данък: 25,00 лв.
Код на продукта:  Тревненска шашарма
Наличност:  няма

Слънце и Луна

Майсторите от Тревненската художествена и архитектурна школа използват два символа, които най-често виждаме вградени във вратичките от долапите на старите къщи. Ткриваме ги и като елемент от ракли, тавани и входни врати на домове и църкви.

Наричат ги „тревненската шашарма“. Представляват „гонещи се“ правоъгълници в квадратна композиция или иначе казано - квадрат, който се „върти“. Когато квадратът се „върти“ по посока на часовниковата стрелка, се свързва със Слънцето и архетипа на мъжката същност. Когато се „върти“ обратно на часовниковата стрелка, се свързва с Луната и архетипа на женската същност. Заедно, двата символа изразяват баланса между мъжкото и женското начало. Символите не са умозрителни, а създават енергийно поле на хармония и, както казват в древността: „Когато Мъдростта (женското начало) и Силата (мъжкото начало) са в хармония, тогава се ражда Красотата (Синът Божи).“

На езика на изкуствознаещите, това са символите „сувастика“ (Слънце) и „свастика“ (Луна).

Това са знаците на хармонията по нашите земи и то от най-дълбока древност. Българите са ги използвали по същия начин, както в Изтока използват знака „Ин-Ян“.

 

Напишете отзив

Вашето име:
Вашият отзив:
Забележка: не въвеждайте HTML код, тъй като той няма да бъде интерпретиран, а ще се покаже като текст!

Рейтинг: Лош            Добър

Въведете в полето кода от картинката по-долу: